Solmittuja päiviä

”Solmittuja päiviä” on 24-osainen teossarja. Se on lahja Tampereen kaupungille, tehty sen 240-vuotispäivän kunniaksi. Teos lahjoitettiin Tampereen kaupungille ja Tampereen pormestari Lyly otti sen vastaan 28.9.2019 Kulttuuritalo Laikussa. Teokset ovat nähtävissä siellä vuoden 2019 loppuun.

 

“Solmittuja päiviä” on ”Solmittu salaisuus” -projektin lopputuotos. Taideprojekti alkoi syyskuussa 2018, jolloin  keräsimme yhteistyössä Aamulehden Moro-liitteen, Ekokumppanien ja Pirkanmaan jätehuol­lon kanssa Tampereen kaupunkilaisilta 4757 kpl käytettyjä kravatteja ja noin sata tarinaa niihin liittyen.

 

Alkoi vuoden kestävä työskentely, minkä alkumetreillä loimme uuden tekniikan muokata kravattimateriaalia.
Projektin varrella mukana oli satoja kaupunkilaisia myös lahjoittajien lisäksi.

 

Sopimusvuori ry:n nuortentoimintakeskus Verstaalta projektin eri vaiheisiin osallistui kymmeniä nuoria ja heidän ohjaajiaan kravattien lajitteluun, taideteoksen osien valmistukseen, graafisen materiaalin luomiseen ja tarinoiden äänikoosteen tekemiseen.

 

Paikallisen elintarvikeliikkeen kauppias henkilökuntineen keräsi meille laatikoita kravattien kuljettamiseen ja lajitteluun usean viikon ajan.

 

Sopimusvuori ry:n työvalmennusyksikkö Kanava valmisti teososille kehykset. Lisäksi sieltä löytyi keräämillemme tarinoille puhtaaksikirjoittaja.

 

Kaksipäiväisen taidesuunnituksen aikana teoksen valmistamiseen osallistui yli kaksikymmentä henkilöä.

 

Tarinat kravattien ohessa kertovat eletystä elämästä, suruista ja iloista. Tarinoita käytiin läpi myös kravatteja työstäessä. Moni muisteli menneitä juhlia, ihmisiä, kävi läpi läheisen kuolemaa, omaa odottavaa diagnoosia uusiutuvasta taudista. Tekstiilin kosketus ja käsillä tekeminen pysäyttää digiajassa. Kravatit eritoten liittyvät juhliin, opiskeluaikaan tai kokonaiseen työuraan ja ovat olleet konkreettisesti lähellä ihmistä, iholla. Moni lahjoittaja oli säilyttänyt esimerkiksi edesmenneen läheisen kravatteja vuosia, ennenkuin pystyi luopumaan niistä ja syy luovuttamiseen oli eritoten se, että ne tulevat osaksi taidetta ja juhlistamaan omaa kotikaupunkia.

 

Olemme erittäin otettuja, että saimme olla mukana tässä kollektiivisessa muistojen virrassa!

 

Projektin kulku nähtävissä

 

Tarinat voi lukea täältä ja kuunnella tuolta:

solmitutpaivat1

solmitutpaivat2

solmitutpaivat3

  • Black Instagram Icon

© 2019 by B&C ensemble

  • White Instagram Icon